"Червоне вино і кава забарвлюють емаль", "газована вода шкідлива для зубів", "відмовтесь від чорного чаю", "пийте молоко для міцних зубів".
Правда чи міф? Так що можна пити, а що не варто? А якщо сильно хочеться?
⠀
Швейцарські і австралійські вчені поміщали справжні, видалені зуби в різні напої з метою визначити які з них згубно впливають на емаль і як мінімізувати наслідки їх вживання.
⠀
Результати дуже цікаві:
○ Найбільшої шкоди зубної емалі завдає каркаде (чай з гібіскусу).
○ Газовані напої без цукру наносять емалі зубів такої ж шкоди, як і солодкі.
Вся справа в лимонній (Е330) і фосфатної кислотах (Е338), а не в цукрі. Кислоти спочатку атакують емаль, а потім проникають глибоко в м'які тканини, де знаходиться нерв зуба.
○ Червоне вино, хоч і відноситься до кислих напоїв (має низький рівень pH), але при цьому майже не володіє ерозійним потенціалом.
○ Пиво не викликає ерозію емалі (через білки, що входять до його складу)!
⠀
Що радять?
○ Кислотні напої вживати з продуктами, що містять кальцій (в США в апельсиновий сік додають кальцій).
○ Після підсолоджених напоїв, що містять кислоти спершу треба прополоскати рот чистою водою, і вже через годину почистити зуби (кислі напої пом'якшують емаль, і зубна щітка може пошкодити її).
По можливості вживати напої через соломинку.
Віддавати перевагу "лужним" напоям.